Benefietconcert brengt 2500 euro op voor het goede doel!

Het benefietconcert dat Bart Debbaut organiseerde ten voordele van het kankersteunpunt in Tienen heeft 2500 euro opgebracht. Bart, zaakvoerder van De Gouden Schaar op de Veemarkt in Tienen, speelde voor een bomvolle Heilig Hartkerk het 17de pianoconcerto van Mozart, met begeleiding van het Limburgs kamerorkest.

 

(fragment uit het eerste deel, Allegro)

Het was een fantastische namiddag in de kerk aan de Aarschotsesteenweg, getuigden veel aanwezigen na afloop van het concert. Prachtige muziek, een mooi decor, een nobel doel. Meer moest dat niet zijn voor een geslaagd benefietconcert. Bart had zich vorig jaar laten inspireren door TV-maker Thomas Vanderveken en was de uitdaging aangegaan om het 17de pianoconcerto van Mozart te spelen, zo goed als dertig jaar na zijn laatste les aan de muziekacademie van Sint-Truiden. 'Ik heb hier ontzettend hard voor gewerkt', vertelt Bart. 'Dit was met zekerheid mijn moeilijkste uitdaging ooit'. De reacties logen er niet om: Bart - die het hele concert uit het blote hoofd speelde - kreeg een minutenlange staande ovatie van het enthousiaste publiek. Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano, had in een speech vol lof over Bart gesproken en ook op social media stak hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: 'Bart, je plaatste een bewonderenswaardig orgelpunt op een geslaagd parcours waar ik met een warm gevoel op terugkijk. Het was een plezier om met zo'n gedreven en toegewijde student dit mooie verhaal te mogen schrijven'. Ook Kilian Mineur, directeur van de Academie Regio Tienen, had mooie woorden voor Bart: 'ik heb ontzettend veel respect voor iemand die met grenzeloze toewijding aan een grote uitdaging begon, vastberaden om zichzelf te overtreffen en dan 440 verraste luisteraars een bijzonder fijne namiddag bezorgt. Niet enkel de prestatie an sich, maar vooral dat maakt je een grote meneer.' Ludwig Van Mechelen, beheerder van Klassiek Centraal - die vond dat Bart best een concertpianist had kunne worden - reageerde als volgt: 'Moed, wilskracht, doorzettingsvermogen en vooral liefde voor het schone gaven een resultaat dat het amateurisme oversteeg. Hoed af!' (de volledige recensie van Klassiek Centraal lees je hier). 

 

De 440 toehoorders kregen naast het pianoconcerto ook een fantastische Liebrecht op het podium die 18 minuten lang beklijfde met een prachtige uitvoering van 'Bénédiction de Dieu dans la solitude' van Franz Liszt. En het Limburgs Kamerorkest speelde ook nog mooi werk van Tsjaikovski, Saint-Saens en De Falla.

 

'Dit was niet alleen een mooie uitdaging, dit was ook een benefietconcert', sprak Bart de aanwezigen toe. 'Dankzij de gulle sponsors en dankzij jullie komst hebben we de mooie som van 2500 euro verdiend. Die gaat integraal naar het kankersteunpunt in Tienen, een organisatie die zich vrijwillig en belangeloos inzet voor het welzijn en het comfort van kankerpatiënten in de regio.' Liebrecht Vanbeckevoort liet ook nog weten dat ook hij zijn duit in het zakje deed. Na afloop van het concert verkocht hij zijn CD's, en ook die opbrengst kwam toe aan het goede doel.  Zo kwam er een mooi einde, een orgelpunt als het ware, aan een gedurfde uitdaging van Bart.

 

In oktober 2018 organiseerde De Gouden Schaar, samen met enkele andere handelaars, een Mozartweek. De compilatievideo van het prestigieuze concert van 3 oktober 2018 vind je hier!

powered by prosite | design by Joumani