Verslag van een bewogen dag rond de nieuwe Tv-spot

Op donderdag 5 maart publiceerden we op YouTube en op deze website onze nieuwe reclamespot, met acteur Hubert Damen in een hoofdrol. We lieten aan Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad ook weten dat we een nieuwe spot hadden met de bekende acteur. De eerste krant twijfelde geen seconde en zorgde dezelfde dag nog voor een leuk artikel.

Het Nieuwsblad echter contacteerde de VRT met de vraag om een reactie. Immers: de acteur refereerde in de spot naar zijn rol in een bekende politieserie die tussen 2004 en 2012 hoge kijkcijfers haalde. Voor we het wisten ging de bal aan het rollen. We kregen een telefoontje, eerst van de woordvoerder, later van iemand van de juridische dienst van VRT. Het kon niet dat we in onze spot verwezen hadden naar een personage uit één van hun bekende TV-reeksen. We zouden – mits een officiële brief – het verzoek krijgen om het filmpje offline te halen.

Op vrijdag 6 maart had Het Nieuwsblaf ruime aandacht voor de affaire. Op de hoofdpagina van de krant stond al een verwijzing naar het grote artikel over de kwestie op pagina 6.

De Gouden Schaar haalden de nationale krantenkoppen. Het was de start van een drukke dag: Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal en ROB-tv contacteerden ons voor een reactie. Voor we daarop ingingen, haalden we – zoals besproken met VRT – het reclamefilmpje offline. Natuurlijk vonden we het jammer dat we het filmpje niet meer mochten gebruiken. Dat vertelden we ook aan de pers. Samen met de boodschap dat we werk zouden maken van een aangepaste versie. Een trouwe klant van ons uit Sterrebeek, liet het niet zo ver komen: hij paste hij spotje zelf al aan. Dankjewel daarvoor.

Op ROB-tv werd ’s avonds verslag gedaan over het hoe en waarom van de hele heisa die ons veel aandacht had opgeleverd.

Op zaterdag 7 maart verscheen er in Het Laatste Nieuw, editie Hageland, dan een mooi artikel met een reactie van ons. Samengevat: ja, het is jammer dat we het spotje moeten aanpassen. En ja, heel de media-aandacht was ook mooi meegenomen.

Verslag van een bewogen dag rond de nieuwe Tv-spot 3
Het Laatste Nieuws, regio Hageland, zaterdag 7 maart 2020

Volgende week maken we de aangepaste versie van onze spotje bekend. Ook volgende week (vanaf maandag 9 maart) wordt het vijfde nummer van Gentleman Magazine bedeeld. Daarin een interview met acteur Hubert Damen over de samenwerking met ons. Dat in dat interview alsnog wordt verwezen naar het personage uit de TV-reeks, kan niet meer worden rechtgezet: dit tijdschrift was al lang in druk vooraleer VRT ons op de vingers had getikt. We danken de VRT intussen uitdrukkelijk voor het begrip en we verontschuldigen ons voor het feit dat we zonder overleg de naam van een bekend personage hadden vermeld in onze Tv-spot. In de aangepaste spot zal het woord ‘Witse’ niet meer gebruikt worden.

Verslag van een bewogen dag rond de nieuwe Tv-spot 4
Cover van Genleman Magazine #5, vanaf 10 maart in de brievenbus in de ruime regio rond Tienen.